Box House

PrizeShortlist in Architectural Design, Finalists in Architectural Design
CompanyFCstudio
ArtistFlavio Castro
CategoryProfessional

Located in the city of São Paulo, Brazil, this house was designed as a metal container on cruciform pillars. It establishes three types of relationship with the context: The lower floor can be fully opened so that the garden can be integrated into the interior spaces. The upper floor can be closed 100% through steel doors, to block the solar incidence, guarantee the privacy, security and acoustically isolate the intimate area (essential in the city of São Paulo) The roof garden allows the observation of the surroundings and works as a belvedere for contemplation. It is a contemporary proposal for the specific place, to an architect, with flexible and dynamic spaces. Steel, glass and wood are shown as they are, unadorned.

Bio
Flavio Castro had the opportunity to start designing and building early, with only 20 years old. Flavio defends that practical experience completes academic theory, and has always worked in these two areas, with experience in architectural firms inside and outside Brazil. After three years of Masters in Barcelona, he returned to Brazil and settled in São Paulo, founding FCstudo in 2009. The collaboration system that exists within the office allows a constant exchange of information among professionals who join the team depending on each project´s demand.